5 steg som gör ditt marknadsföringsteam mer effektivt

Hur utnyttjar och integrerar man de nya marknadsföringsinsikterna? Här är fem knep som kan få ditt team att samarbeta bättre och jobba mer effektivt. Och ja, att göra misstag är också bra.

5 steg som gör ditt marknadsföringsteam mer effektivt

 

Marknadsföring har förändrats mer under de senaste tio åren än under de senaste 50. Med ny teknik och en djupare förståelse för kundens köpcykel, uppstår också behovet av allt fler specialiserade roller.

Från boomen av smarta mobiler till uppkomsten av sociala medier har marknadsföring rört sig långt ifrån reklammail och statiskt innehåll. Men hur utnyttjar man då de nya insikterna och integrerar dem i smarta kampanjer? Här är fem knep som kan få ditt team att samarbeta bättre och jobba mer effektivt.

#1. Definiera en arbetsstrategi

Ta fram en plan som gör jobbet mer effektivt – och då menar vi inte att teamet ska springa fortare utan snarare hur processerna ser ut. Vem godkänner och när? Vad händer när man stöter på problem? Vilka deadlines är huggna i sten och vilka är flexibla? Och hur ska teamet prioritera delarna i olika projekt och kampanjer?

Agil marknadsföring är t ex en strategi som har en proaktiv syn på förändringar, ett iterativt arbetssätt samt en flexibelt inställning till nya direktiv längs vägen. Fördelarna är högre kvalitet, bättre prioriteringar och snabbare lanseringar.

#2. Använd ETT verktyg för samarbete

Även om ni alla sitter på samma kontor, behöver teamet ett gemensamt verktyg för samarbete. Ännu viktigare om ni är utspridda. I verktyget sker kommunikationen, här samlas alla dokument, prioriterade listor, ansvar, deadlines osv. Att leta efter information i e-post, sms och anteckningsblock tar bara en massa onödig tid.

Forskning visar att 20% av arbetsveckan används till att leta efter intern information eller hitta rätt på en kollega som kan hjälpa till med en viss uppgift. Att då ha ett verktyg där alla projekt, dokument och dialoger finns, gör att teamet kan ägna sin tid åt rätt saker.

#3. Men glöm inte fysiska möten

Alltför många möten gör arbetet ineffektivt, men samtidigt är det viktigt att då och då ha fysiska möten med hela teamet – med ett klart och tydligt syfte.

Sätt ihop en agenda som har nytta av att alla är samlade. Ska vissa individer dra egna punkter? Informera i god tid. Och se till att alltid ta anteckningar där åtgärd, ansvarig och deadline skrivs ner. Nu är det enkelt för teamet att använda och hänvisa till dokumentet i arbetet framåt – för självklart ligger det i gemensamma verktyget.

#4. Mät effekten av arbetet

Att mäta rätt är nyckeln till framgång. All den tid du lägger på marknadsundersökningar, kampanjer och content ska testas, mätas och granskas. Med ett analysverktyg kan ditt team se vad som fungerar respektive vad som behöver förbättras. Dessutom får du koll på vad dina befintliga och potentiella kunder letar efter, och vad som motiverar dem att köpa.

#5. Gör om, gör rätt

Misstag, missade deadlines och missförstånd är oundvikliga i nästan alla projekt. Samtidigt är fel lika viktiga som framgångar när det gäller att växa och samarbeta. Teamet kan lära av vad som gick fel och hur det undviks nästa gång. Och kom ihåg att några av de allra bästa och mest innovativa idéerna har sin grund i misslyckanden och meningsskiljaktigheter.

Av samma anledning gäller det också att fördjupa sig i hur och vad som gjordes när något gick riktigt bra. Går det till exempel att göra ännu bättre nästa gång?

  • Share this post