fbpx

5 tips till dig som vill komma igång med frilans

Har du äntligen bestämt dig för att lämna din anställning och satsa helhjärtat på din egen business? Grattis! Du kommer inte att ångra dig.

5 tips till dig som vill komma igång med frilans

Men (inte för att vara en party pooper), förberedd dig på en sak: att vara frilansare innebär jobb. Mycket jobb. Fast eftersom du väljer att bli din egen chef misstänker vi att du älskar att jobba – och då är frilansbranschen helt perfekt för dig.

Att vara helt ny som frilansare kan dock vara lite chockartat i början, men ge inte upp för det! Här ger vi dig fem supertips för att komma igång som frilansare:

Läs mer Därför bör frilansaren vara en del av Customersonly

1. Kontakta ditt nätverk

”Woho, jag ska sluta på mitt jobb!”. Släng iväg ett PM och meddela alla du kan/vill/vågar att du ska börja frilansa, gärna redan innan du har dragit igång din verksamhet. Både för att skaka liv i kontakter, men också för att göra reklam för dig själv.

2. Jobba på ditt personliga varumärke

You are your brand. Nu är det upp till dig att vara ansiktet utåt, det är nämligen så frilans fungerar. Fixa en enklare hemsida (ta hjälp om du inte känner dig teknisk nog att få det snyggt) där du visar upp din portfolio och case du har jobbat med. Se till att din LinkedIn är uppdaterad och varför inte skaffa ett separat instagramkonto och Facebooksida enbart för dina tjänster där du marknadsför dig själv.

Läs mer Vi tycker att frilansande ska vara det bästa sättet att arbeta på

3. Skriv en handlingsplan

I början kan det kännas ovant att inte ha ett kontor att gå till, och både läskigt och stressigt att inte riktigt veta hur den närmaste tiden kommer att se ut jobbmässigt. Gör upp en handlingsplan för en eller några månader framåt – det kommer kännas skönt även om den inte följs till punkt och pricka. Räkna till exempel ut hur många uppdrag du behöver ta in per månad för att klara dig ekonomiskt, vilka personer du ska kontakta, aktiviteter för att marknadsföra dig själv och liknande. Det hjälper dig att få en överblick och det är skönt att kunna bocka av saker när det är gjort. 

4. Gör research och spana in konkurrensen

Bor du i en stor stad är det visserligen svårt att hålla koll på exakt alla som jobbar med samma sak som du själv. Men, det är alltid bra att spana in konkurrensen och analysera vad du själv kan förbättra. Googla, spana på LinkedIn och scanna av Facebook efter likasinnade – och varför inte ta kontakt? Chansen är stor att ni kan slå era kloka huvuden ihop och göra något roligt tillsammans (om det så är att sitta och jobba tillsammans på ett café). Viktigt är också ha koll på hur andra i din bransch prissätter sig själva, du vill varken lägga dig rejält under eller över andras priser. Fråga, jämför och lägg dig på en nivå som känns bra.

Läs mer Frilansare, så funkar det – steg för steg

5. Ta hjälp!

Det ÄR svårt att göra allting själv. Till exempel att sälja in sig till potentiella kunder och samarbetspartners. Ta därför hjälp av konsultnätverk, både när det kommer till coola co-working-kontor (guldgruva att nätverka på), men också digitala nätverk som till exempel Facebookgrupper. Och så här, hos oss på Customersonly! Vi tycker att frilans ska vara det bästa sättet att jobba på, och vill såklart ha med dig i vårt konsultnätverk. Registrera ditt konto gratis, lägg upp din profil, bli ihopmatchad med uppdrag utifrån dina kompetenser, börja jobba. Hur smidigt och enkelt som helst!

Läs mer och registrera ditt konto här!

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur du kan bli en del av Customersonly? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!