fbpx

Fem content marketing-myter som kan hindra din marknadsföring

Som ett resultat av den digitala utvecklingen, är det lätt att gamla tillvägagångssätt inom content marketing inte längre är så effektiva som de en gång var.

 

Fem content marketing-myter som kan hindra din marknadsföring

Content marketing är idag en närmast vedertagen term hos de flesta som jobbar inom marknadsföring. De flesta är också väl medvetna om content marketings grundstenar: känn din publik, förmedla ett värde, sälj inte för aggressivt.

Men precis som det mesta inom digital marknadsföring, så utvecklas även content marketing i raketfart. Som ett resultat av utvecklingen, är det lätt att gamla tillvägagångssätt inte längre är så effektiva som de en gång var. Eller så bidrar de till att du som marknadsförare tar till drastiska åtgärder – helt i onödan. När det händer, är det också vanligt att myter och missförstånd letar sig in.

Nedan tar vi upp fem stycken myter som visserligen kan innehålla ett uns av sanning, men som i slutändan kan komma att stå i vägen för att din content marketing blir lyckad.

#1. Ditt content talar för sig själv

Myt: Om ditt content inte har fått genomslag hos följarna, innebär det att det inte är bra nog, eller att ni producerar för lite.

Verklighet: Content står i mångt och mycket för hjärtat av ett företags marknadsföring, och det finns inget substitut för briljant content. Men det är lätt att hamna i fällorna ”mer” och ”bättre”, och istället misslyckas med att ”optimera” och ”distribuera” när det kommer till content marketing. En enkel segmentering kan till exempel göra underverk!

Läs mer Så når du ut till din publik inom 8 sekunder

#2. SEO är dött

Myt: Gamla SEO-processer, så som nyckelordsmärkning och att samla backlinks, funkar inte längre. Det är därför omöjligt att slåss om organisk rankning och det är bara slöseri med tid att försöka.

Verklighet: SEO har aldrig varit viktigare! Det är dock sant att sökmotorer har utvecklats, och det finns inte längre några smarta genvägar till att bli topprankad. I takt med att sökalgoritmerna uppdateras blir de även bättre på att mäta värdet av innehållet för faktiska läsare, så fokuset har skiftat. Nu handlar det om att skapa unikt och engagerande content – och samtidigt optimera så att sökmotorerna kan tolka innehållet korrekt.

Ett enkelt sätt att hålla sig ajour med de senaste uppdateringarna för exempelvis Google är följa branschmedier (till exempel searchengineland.com) och signa upp sig på deras nyhetsbrev.

#3. RIP Facebook

Myt: Unga personer överger det, ”organisk räckvidd” är en oxymoron (det vill säga ett omöjligt motsatsförhållande), och Mark Zuckerberg verkar mest ägna sig åt att försvara sig inför media och politiker dagligen. Målgruppsinställningarna må vara användbara för marknadsförare, men rent generellt så är Facebook på dekis.

Verklighet: Den dåliga pressen till trots, så är Facebook fortfarande världens största sociala nätverk. Kanalen behöver för den sakens skull inte vara den primära för varje företags marknadsföring, men en hyfsad närvaro på Facebook är ett måste för att överhuvudtaget lyckas med organisk synlighet. En övergiven Facebooksida är faktiskt lika med en missad chans, och kan leda till att besökare får en sämre bild av ditt varumärke.

#4. Mer content = bättre content

Myt: Ju mer du trycker ut, desto större chans är det att något iallafall sticker iväg och blir viralt… eller?

Verklighet: Det ligger absolut lite sanning i formuleringen ovan. För om du lägger allt krut på ett enda ”content-mästerverk”, så kan du inte dra några slutsatser eller lära dig något när kampanjen är över. Och om detta content dessutom inte presterar så sitter du minst sagt illa till. Problemet med att istället slå på content-kranen för hårt, är att din publik dagligen redan svämmas över av halvdåligt, icke-minnesvärt content. Det bästa du kan göra är att hålla det på en lagom nivå – plocka ut en serie med strategiskt utvalda poster istället för att försöka vara överallt och ingenstans.

Läs mer Vad är content marketing? Vi reder ut

#5. Mer MarTech ger mer pengar

Myt: Teknologi löser problem. Därför löser marknadsföringsteknologi marknadsföringsproblem.

Verklighet: För att förtydliga; bra tech-lösningar som används rätt, innebär en stor, stor fördel. Att MarTech-lösningar istället blir problematiska är när du saknar en tydlig strategi, eller grundliga kunskaper i hur tekniklösningarna ska användas. I dessa fall lägger du dig bara till med ett gäng nya kostnader i form av pengar, implementeringstid och pågående underhåll, som även kan vara tidstjuvar från andra arbetsuppgifter. Dessutom underskattar ofta marknadsförare svårigheten i att bemästra de nya funktionerna som tekniken möjliggör. Till exempel så kan teknologi hjälpa till med att personalisera content, men det är inte bara att trycka på en knapp. Det är en kompetens som behöver utvecklas och underhållas över tid.

Hos Customersonly hittar du dina nästa resurser inom marknadsföring. Hos oss finns alla typer av marknadskonsulter – allt från den vassaste content managern till teknikexperter och specialister. Registrera dig som kund och lägg ut din nästa roll, eller signa upp dig som konsult för att få tillgång till spännande uppdrag – så sköter vi resten.

Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post