fbpx

Därför är illojala kunder den nya verkligheten

Enligt en ny undersökning från Nielsen är 92 procent av kunderna illojala och har inga som helst problem med att byta varumärke. Det ställer nya krav på dig som marknadsförare.

Därför är illojala kunder den nya verkligheten

Verkar du inom snabbrörliga konsumentvaror? Är du övertygad om att dina kunder när lojala? Då tror du tyvärr fel.
92 procent av alla kunder är i själva verket illojala och har inga problem med att byta varumärke.
Det här visar en ny undersökning från Nielsen.

Läs mer Real customer centricity requires the right investment

En rejäl utmaning, eller hur? Att inte ens en av tio konsumenter håller fast vid sin favorit – och allra helst din produkt. Dessutom säger hela 46 procent av konsumenterna att de är mer benägna att prova nya varumärken än för fem år sedan. Därför, hävdar Nielsen, är det nödvändigt att ompröva de kampanjer som fokuserar på att nå eller behålla lojala kunder.

Pris är en viktig faktor

Det är exempelvis tydligt att pris är en viktig faktor, och utmaningarna för snabbrörliga konsumentvaror (FMCG) är påtagliga. Dels finns den så kallade Amazon-effekten som ökar valmöjligheterna och tydliggör prisskillnader. Samtidigt är påverkarna många fler än så. I Kina finns exempelvis WeChat-grupper som letar efter erbjudanden. I Storbritannien levereras omärkt färsk mat till dörren – till samma priser som på stormarknaden. Traditionella dagligvaruhandlare kämpar med att behålla lönsamhetsnivåerna i en värld där hemleveranser underminerar marginalerna. Ändå fortsätter varumärken, i alla led delar av kundresan, att kasta pengar på marknadsföring som ska öka lojaliteten – men utan ett bra svar på varför. Enligt Nielsen är det ett misstag.

Läs mer Why every moment is a market of its own

Älskar att prova nya saker

Så här: konsumenter på utvecklade marknader är aktivt på jakt efter nya varumärken eftersom risken att köpa ”fel” minskar i takt med stigande inkomstnivåer. Globalt säger 42 procent av konsumenterna att de älskar att prova nya saker, och ytterligare 49 procent – som ändå föredrar det de känner till – kan övertygas till att byta. Konventionell produktinnovation handlar, enligt Nielsen, inte längre om att vara först eller bäst på marknaden, utan måste fylla ett större syfte för att tilltala kräsna konsumenter. Visst, priset är viktigt, men ändå mindre viktigt än det upplevda värdet. Och detta gäller inte enbart på tillväxtmarknader.

I Nordamerika, Asien-Stillahavsområdet och Västeuropa har konsumenter i årtionden haft tillgång till en mängd olika produkter. En tredjedel av dessa konsumenter älskar nytt, eftersom möjligheten att bli distraherad och vara illojal har funnits länge.

Läs mer 5 future trends in marketing

Slår mot globala aktörer

I Asien, Afrika, Mellanöstern och Latinamerika har däremot detaljhandel och produktsortiment varit mer informellt och begränsat, ofta med enbart två-tre produktalternativ per kategori. Men i takt med utvecklingen av fler lokala varumärken utsätts också dessa konsumenter för fler val och kraften hos lokala produkter och lokala leveranskedjor slår hårt mot de stora globala aktörerna.

Egna ideal styr mycket

Konsumenterna är också medvetna om och engagerar sig i bredare frågor än för fem år sedan. Mitt bland det växande antalet produkter är de mer försiktiga med vad de vill bli förknippade med och lämnar snabbt ett varumärke som inte står för de egna idealen. Eftersom konsumenterna också är mindre bundna till kända varumärken, riskerar dessa att förlora ännu mer över tid. Därför, menar Nielsen, måste marknadsföringen framåt fokusera på de illojala – och inte vända sig till de redan trogna kunderna – de existerar ju knappt.

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post