Därför är varje ögonblick en egen marknad

För att lyckas gäller det att nå den potentiella kunden vid exakt rätt tillfälle. Och fönstret är snävt och konkurrensutsatt. Nästa steg blir därför att fullt ut forma kommunikationen mot konsumenten för att i exakt rätt ögonblick erbjuda sina produkter och tjänster.

 

Därför är varje ögonblick en egen marknad

 

Herregud vilken inlärningskurva vi har haft det senaste decenniet! Men tyvärr räcker det inte att som marknadsförare kunna behärska en mängd olika verktyg.

För att lyckas gäller det att nå den potentiella kunden vid exakt rätt tillfälle. Och fönstret är snävt och konkurrensutsatt. Nästa steg blir därför att fullt ut forma kommunikationen mot konsumenten för att i exakt rätt ögonblick erbjuda sina produkter och tjänster.

Konsumenten springer före

Vi kan börja med att titta på den mogna konsumenten. Trots allt så har ju hon eller han lärt sig och anammat den nya digitala tekniken parallellt med alla varumärken. Det tog mobiltelefonen tolv år att nå 50 miljoner användare. För internet tog det sju år att nå samma volym. Samtidigt: Facebook nådde 50 miljoner användare på fyra år, WeChat behövde ett år på sig – och för Pokémon GO tog det 19 dagar.

Människor är med andra ord snabba på att ta till sig och använda nya teknologier. Och om de är dina kunder (eller kanske dina anställda) är sannolikheten stor att de nu börjar springa om ditt företag i sin digitala transformation. När kunderna blir alltmer kunniga om själva tekniken och om hur företag använder den, blir de selektiva och krävande i vad de väljer. Konsekvensen: varumärken måste på olika sätt arbeta med eller anpassa sig till dem.

Varje tillfälle är en enskild marknad

Vi är nu framme vid en punkt där vi har gått från hyperpersonalisering till att varje enskild kund har sin egen verklighet och där varje ögonblick utgör ett potentiellt tillfälle för marknadsförare att påverka den. Kanske låter det som kvantfysik, men faktum är att tekniken skapar en värld av intensivt anpassade och efterfrågade erfarenheter. Därför bör marknadsförare se varje tillfälle som en enskild marknad.

Så här:

#1. Håll det personligt

Nej, vi slänger inte ut barnet med badvattnet. Konsumenter kan för all del vara digitalt mogna, men det betyder inte att de har förlorat sin humor, sin vilja att dela och en längtan efter autentiskt, innovativt och tankeväckande innehåll.

#2. Unika möjligheter för unika kunder

Många konsumenter har numera en teknikidentitet vilket delvis också är en generationsfråga. Genom att hänga med i innovationen av ny teknik, får du en korrekt förståelse för nästa generation av konsumenter. Detta i sin tur driver marknadsföringen mot att utveckla kreativa och personliga relationer där du kan möta konsumentens behov.
Genom sina val av plattformar uttrycker människor också starka känslor om vilken teknik de föredrar för att nå det innehåll de vill ha. Detta kan ge marknadsförare nya insikter om nya marknadsmöjligheter.

#3. Responsivt innehåll – i alla kanaler

Konsumenter har dränkts av digitala produkter och tjänster. En ström av nya sociala medier har blivit den självklara platsen för att hitta och dela information. Tidigare fanns det innehåll vi ville åt på en fast och bestämd plats. Nu förväntar vi oss att det ska följa med oss in i den miljö där vi väljer att vara. Lägg därtill flertalet smarta hemanordningar som möjliggör interaktioner mellan den digitala och fysiska världen, och vi är på väg in i en helt ny era för innehåll och hur det konsumeras. Att snabbt anpassa sig till alla nya sätt att kommunicera måste bli det nya normala.

#4. Hantera förväntningar

En intressant konsekvens av ovanstående är främjandet av illusionen att de flesta behov kan tillgodoses, oavsett hur personligt eller anpassat det är. Eller för den delen oavsett vem som är avsändare. Genom att förstå människor på en holistisk nivå och vara medveten om att deras behov kan förändras omedelbart, kan marknadsförare omvandla illusionen till verklighet.

Omedelbart resultat

I den post-digitala världen kommer varje ögonblick att representera en potentiellt ny marknad. Efterfrågan liksom resultat kommuniceras och förväntas omedelbart. Båda förändras dessutom ständigt och skapar i bästa fall en oändlig ström av möjligheter.

Även om digitalt eftersatta varumärken fortfarande letar efter konkurrensfördelar, vare sig det gäller innovation eller ökad personalisering, vill digitala företag gå från en marknad till många anpassade ständigt on-demand.

Därför – för organisationer som är vana vid en marknad för många – finns stora utmaningar i att leverera för specifika och ständigt skiftande ögonblick. Den digitala transformationen kräver en helt ny uppsättning av verktyg och strategier.

  • Share this post