fbpx

Därför blir personaliserad marknadsföring allt viktigare

Finns det något värre än påträngande pop-up reklam eller irrelevanta sponsrade poster som stör flödet?
För att inte tala om när videon du tittar på avbryts med en annons?

 

Därför blir personaliserad marknadsföring allt viktigare

Traditionella annonser får allt svårare att bryta igenom bruset. Ju enklare det blir för användare att välja bort reklamen (läs betala för att slippa se) via till exempel streamingtjänster, desto känsligare blir de för reklam. Men med tanke på all den data som marknadsförare har tillgång till, går det att vända trenden till sin fördel – och kundernas.

Personaliserad teknik är inget nytt, till exempel så har geo-targeting varit på tapeten länge och idag är det snarare regel än undantag – och närmast provocerande för användare – om tjänsten man använder inte är platsbaserad. Detsamma gäller e-commerce; inte vill du se förslag på produkter som du absolut inte har någon som helst koppling till eller över huvudtaget inte är i behov av? Det är givetvis ingen slump att produkter visas i widgeten längst ner på sidan när du gör ett köp. I många fall leder de till att du stannar kvar på sidan och klickar dig vidare in på en ny produkt.

Läs mer The real challenges of MarTech 2019

Ta det ett steg längre

Men det finns sätt att göra processerna ännu mer avancerade, även om ”produkter du kanske också gillar” absolut inte ska underskattas. Ta Netflix som exempel. Det må vara en enskild tjänst, men i själva verket säljer Netflix tusentals produkter i form av sitt innehåll. Streamingtjänsten tar personaliseringen ett steg längre, och generar inte förslag enbart baserat på vad du nyligen tittat på eller vilken genre du tycks gilla. Man jobbar även med att förändra vilka typer av visuellt innehåll du blir exponerad för, det vill säga filmposters och annan grafisk design som hör till titlarna.

Netflix jobbar alltså med att ta fram innehåll som ska locka tittarna även med ögat och genom det konstnärliga. Modellen är således ett exempel på hur ett företag använder sig av personaliserad marknadsföring och dessutom ständigt förändrar och förbättrar, för att få användarna att känna sig ännu mer ”hemma” med tjänsten.

Exempel på hur en startsida på Netflix ser ut.

Serva istället för irritera 

Vi tror att bolag som Netflix verkligen sätter fingret på något. Dagens användare/tittare/besökare/läsare vill bli servade inte irriterade. Som marknadsförare vill du lösa användarnas problem, finnas nära till hands och ligga top of mind – och allt detta på 0,3 sekunder.

Det enda sättet att lyckas på, är att rikta sig direkt till den berörda parten. Få hen att känna sig träffad via ett personligt budskap eller produkt, men utan att hen ens märker det. I en värld där vi blir mer kräsna, har oändliga valmöjligheter och helst inte vill låtsas om att vi blir påverkade av reklam har vi bara en sak att säga till alla involverade inom MarTech: personalisera mera!

Här är nio andra bra exempel på hur stora företag använder sig av personaliserad marknadsföring!

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post