fbpx

Det svenska FinTech-undret – går utvecklingen för snabbt?

Sverige ligger i topp i Europa när det gäller antalet FinTech-transaktioner per invånare, och Nordens FinTech-huvudstad är Stockholm. I mars 2023 beräknas Sverige dessutom bli världens första helt kontantlösa samhälle.

Det svenska FinTech-undret – går utvecklingen för snabbt?

Svenska invånare är stora användare av FinTech, med 461,5 transaktioner per person och år (att jämföra med 459,6 per person och år i USA). Den främsta anledningen? Att över sex miljoner människor (av totalt tio) är frekventa användare av Swish.

Med de här höga siffrorna, och dessutom en ökande trend, uppskattas det att Sverige (senast) i mars 2023 kommer att bli det första helt kontantlösa landet i världen. Swish tillåter människor att överföra pengar direkt mellan bankerna och har också utvecklat en betalningslösning för företag. Det har blivit en daglig vana att använda Swish som betalningsmetod bland svenskarna, men betyder det att människor är redo att helt överge kontanter?

Läs mer Framtiden är nu – här är bilbranschens utmaningar

Nordisk betalningslösning

Den stora användningen av betalningar online och mobilt syns också i de tre andra nordiska länderna. Knappt hälften av Nordens invånare är användare av mobilbetalningar som Swish i Sverige, Siirto i Finland, Vipps i Norge och MobilePay i Danmark. Åttio procent av betalningarna inom detaljhandeln görs också utan kontanter vilket visar att kunderna föredrar bekvämligheten med att betala med kort eller motsvarande.

Nästa steg mot ett kontantlöst samhälle är P27-initiativet, ett projekt mellan svenska, finska och danska banker. Samarbetet syftar till att skapa en nordisk betalningsinfrastruktur. Europeiska banker måste med andra ord snabbt fortsätta arbetet med att utveckla sina digitala betalningslösningar för att inte hamna på efterkälken.

Läs mer The real challenges of MarTech 2019

FinTech-startups har blivit stora

Förutom banklösningar har de nordiska länderna också aktiva startups när det gäller innovation och betallösningar inom FinTech. iZettle (nu del av PayPal), med sina chipkortläsare och appar för köp i mobilen, uppfanns i Sverige. Och Klarnas betallösning har inte bara tagit Sverige utan världen med storm. Företaget värderas nu till 5,5 miljarder dollar, vilket gör det till världens högst värderade FinTech-företag.

Ett annat branschpionjär i Sverige är termen Open Banking, där banker öppnar upp sina system för tredje parter genom att öppna programgränssnitt för applikationer.

Innovativt och bekvämt, eller osäkert och skrämmande?

Det är tydligt att de nordiska länderna, med Sverige i täten, går mot en framtid där cash inte längre är king. Innovativt och bekvämt eller osäkert och skrämmande?

Är svenskarna redo att sluta med kontanter inom enbart några år? Den som lever får se – det svenska FinTech-undret verkar vara här för att stanna.

Källa: The Nordics: Leading the World Towards a Cashless Society, Market Commentary, rapport av Capgemini och Finastra.

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post