fbpx

Fem frågor att ställa på arbetsintervjun – till rekryteraren

Var frågvis! Se till att lämna ett positivt avtryck hos intervjuaren genom att ställa genomtänka frågor.

 

Fem frågor att ställa på arbetsintervjun – till rekryteraren

Vi vet att en jobbintervju ofta kan bidra till stor nervositet och potentiella black-out-situationer. Som konsult är du kanske snäppet mer vass och van vid att sälja in dig själv än vad någon som enbart varit anställd är, men när intervjun väl är där är det lika för alla: det gäller att imponera och sticka ut i mängden.

Det är lätt att lämna en intervju med känslan av att man inte har presterat sitt bästa. “Vad svarade jag ens?”, är en vanligt förekommande tanke efter att intervjun är slut. Men om du själv kommer med lite ”mothugg” till den som intervjuar, känner du säkert dig mer nöjd med din insats och det ger dig dessutom mer kontroll över din prestation. Och så är det ett sätt att få din intervjuare att lägga dig på minnet, dessutom.

Här är fem frågor att ställa på arbetsintervjun!

1. Hur kommer det sig att du jobbar här/startade företaget?

Vinkla frågan beroende på om du pratar med en anställd eller grundare (kan vara troligt om du söker en roll på mindre företag). Hur kommer det sig att hen en gång i tiden sökte jobb här, eller vad var det som gjorde att hen tog steget och startade upp bolaget? Det ger dig en inblick i hur andra på företaget ser på sitt jobb, eller vad som driver grundaren.

Läs merJosefine, konsult “Jag började på ett nytt uppdrag två veckor efter registrering”

2. Hur skulle en typisk arbetsdag se ut för mig?

Som konsult kanske du är bortskämd med att kunna jobba från olika platser eller rent av hemifrån. Denna fråga ger dig koll på hur pass mycket du förväntas finnas på plats på det fysiska kontoret, eller om det är mer flexibelt varifrån jobbet sköts. Det är dessutom ett trevligare sätt att ta reda på informationen än att fråga ”Hur ofta behöver jag vara på kontoret?”, vilket kan uppfattas lite som att du helst inte vill vara där över huvud taget.

3. Hur kommer jag att mätas?

En högst relevant fråga, eftersom det visar på både vad dina viktigaste uppgifter i rollen kommer att vara, samt hur och om du förväntas rapportera resultat. Det visar även intervjuaren att du är beredd på att du kommer behöva redovisa och följa upp ditt arbete, vilket indikerar på att du är seriös.

Läs merDärför ska frilansaren vara en del av Customersonly

4. Vilka skulle du säga är nyckelkompetenserna för den här rollen?

I rollbeskrivningar brukar ord som ”lagspelare”, ”flexibel”, ”lyhörd”, ”självständig” och liknande flöda hej vilt. Men floskler aside, vilka är de verkliga kompetenserna som denna roll kräver? Genom att ta reda på det får intervjuaren känslan av att du är mån om att passa för rollen, och det ger dig en hint om vilka kvalitéer du bör framhäva hos dig själv.

Läs merNu kan alla småföretagare få en professionell marknadsförare

5. Finns det något kring mina svar som verkar oklart och som du vill att jag ska utveckla mer?

Var beredd på att få ett ”nej” på den här frågan, men det visar hur som helst är transparent, öppen för att bli ifrågasatt och att du har en förmåga att stå upp för dig själv.

 

Genom att registrera dig som konsult hos oss på Customersonly får du tillgång till massor av roliga uppdrag. Du söker rollen – vi gör resten. Läs mer och registrera dig här!

 

 

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur du kan bli en del av Customersonly? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post