fbpx

Framtiden är nu – här är bilbranschens utmaningar

Vilka utmaningar står bilbranschen inför framöver? Miljö, ägande och ny teknik sticker ut i en bransch i förändring. Vi går igenom de tre nyckelfrågorna – och vad du som har kunder i bilindustrin behöver veta.

Kunder i bilbranschen? Då måste du ha koll på det här

Efter flera år av stark tillväxt stod den globala bilförsäljningen i princip stilla 2018, till stor del på grund av en nedgång i efterfrågan på världens största marknad, Kina.
Vilka utmaningar står då branschen inför framöver? Miljö, ägande och ny teknik sticker ut. Vi går igenom de tre nyckelfrågorna – och vad du som har kunder i branschen behöver veta.

1.Miljöhänsyn fortsätter att definiera branschen

Det finns en ständigt ökande efterfrågan på miljöanpassade fordon och teknik. Reuters rapporterade nyligen att i EU sjönk försäljningsmarknadsandelen för dieselbilar till 36,5 procent under första halvåret 2018 från 42,5 procent under första halvåret 2017, och att efterfrågan på diesel i Europa minskar. Framför allt är det en oro för miljön och skatteförändringar som har lett till en stor minskning av dieselförsäljningen, men också införandet av nya tuffa standarder för CO2-utsläpp – något som gör det mycket dyrare att bygga bilar.

Read More The 5 most significant challenges of the CMO

Stora investeringar

Från 2021 kommer tillverkarna att få stora böter i EU om deras flottor bryter överenskomna utsläppsgränser, och dessa mål blir gradvis tuffare. För att minska utsläppsnivåerna kommer biltillverkare därför att behöva sälja många fler elfordon. Samtidigt är många biltillverkare inte redo att leverera elfordon till rätt volymer. Att skapa en massmarknad för elbilar kräver stora investeringar. Den andra sidan av problemet är att marknaden inte är riktigt redo för elbilar. Den globala försäljningen av elektriska batteribilar ökade med 73% under 2018 till 1,3 miljoner enheter, men det var fortfarande bara en bråkdel av de 86 miljoner bilar som såldes totalt sett.

Ökning av antalet elbilar

–  Nyregistreringarna av laddbara bilar i Sverige, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade med 46,6 procent under 2018 och andelen laddbara bilar var 8,0 procent, vilket kan jämföras med 5,1 procent året innan, säger Anders Norén, teknisk chef på BIL Sweden som prognostiserar en ökning med ytterligare 13 procent under 2019.

Read More Customer experience is the new brand

Av dessa stod rena elbilar för 8 procent, vilket enligt Anders Norén delvis förklaras av just en begränsad produktionskapacitet hos tillverkarna. En annan stor fråga är också bristen på laddningsinfrastruktur. Ytterligare en handlar om det begränsade utbudet av elbilar i det lägre prissegmentet.

2.En förskjutning från eget ägande

Månadsabonnemang blir en allt vanligare affärsmodell. Kunden registrerar sig för den tjänst man vill ha och avslutar tjänsten när man vill. Att betala månadsvis för telefonnät, Spotify, Netflix mm är något helt naturligt, så det är inte konstigt att motsvarande nu har kommit till bilbranschen.

Bland annat Uber utnyttjar preferensen för åtkomst till bilar on demand. Ytterligare innovation kommer från tjänster som Turo, som positionerar sig som Airbnb för bilar genom att ge ägarna möjlighet att tjäna pengar på sitt fordon när det inte används. Turo finns inte i Sverige, däremot i ett 70-tal andra länder.

Hitta bilen i appen

I dagarna lanserar Volvo Cars sin nya tjänst M (i vilken Sunfleet löpande migreras). Först ut är Stockholmarna som vid behov, med den nya appen, ska kunna hitta en tillgänglig bil i sitt närområde.

Sedan finns det appar som Whim, som gör det möjligt för användare att bläddra bland alla resealternativ och köpa biljetter eller hyra fordon i appen. Alla nya appar och tjänster kommer inte att flyga, men de pekar på en flytande och innovativ miljö i bilindustrin där utmaningen blir att marknadsföra på helt nya sätt, och dessutom lyckas med anpassningen till nya branschinnovationer och affärsmöjligheter liksom nya målgrupper.

Read More This is why personalized marketing is becoming more important

I Sverige slog privatleasingen förra året ett all time high och för första gången väljer hela en av tre nybilsköpare privatleasing framför andra sätt att köpa eller finansiera sin nya bil.

Unga leasar hellre än köper

– Man ska inte bli förvånad om vi ser en fortsatt tillväxt av andelen privatleasing framöver, säger Lars Lieberg, bilhandelsansvarig på MRF. Fler och fler upptäcker produkten och vill gärna fortsätta med den, så länge ett likvärdigt erbjudande finns att tillgå i samband med bytet.

I åldern 26-35 år väljer mer än 50 procent privatleasing. Majoriteten av kunderna är dessutom boende i storstad. Intressant är också att så många som 86 procent har valt att gå från att äga sin egen bil till att istället privatleasa. Här finns en med andra en utmaning i att nå en ganska så kräsen grupp i kommunikation kring framför allt enkelhet och smidighet.

3.Ny teknik i bilarna – och på vägarna

Traditionella bilföretag måste också kämpa för att hålla sig relevanta när teknikjättar som Uber och Googles förarlösa bilföretag Waymo dyker upp på marknaden. Därför, eftersom forskning och utveckling (FoU) är dyrt, finns det flera aktörer som samarbetar för att sprida risken. Detta gäller exempelvis Ford och Volkswagen som tillsammans ska ”undersöka” sätt att arbeta på elektriska och autonoma fordon, eller Honda som investerade 2,75 miljarder dollar i rivaliserande General Motors förarlösa enhet för att lansera en flotta med obemannade taxibilar.

Read More The real challenges of Marketing Tech 2019

Vad kommer det att innebära “att köra?”

När det gäller själva resandet kan AI göra det möjligt att samla in och i realtid övervaka och analysera data om vägtillstånd, rutter, förarens vanor osv. Detta kommer sannolikt att påverka försäkringen, samtidigt som det ändrar hur det känns att köra bil. Mer intelligenta och integrerade system, tillsammans med smarta assistenter kommer att erbjuda förare möjlighet att använda tiden i bil till annat än att enbart köra. Förändringar i hur vägar fungerar och hur bilar interagerar med varandra kan förändra vårt sätt att se på körning.

Utmaningen blir att engagera sig i den tekniska utvecklingen och hålla koll på förändringar i konsumenternas krav. Att hålla sig à jour med utvecklingen, förstå omfattningen och agera i enlighet med detta kommer därför att vara en stor utmaning framöver.

Read More Great ideas are still the essence in marketing

I dag sker 95% av bilförsäljningen hos återförsäljaren samtidigt som en sökning på nätet är det första steget på kundens resa. För marknadsförare i bilbranschen är annonsering online nyckeln till att skapa nya leads och driva in kunden genom dörren till återförsäljaren.

Stora krav på smart marknadsföring

Samtidigt, den som vill köpa en ny Tesla direkt från fabrik kan enbart beställa online. Några fysiska återförsäljare finns inte, enbart showrooms med möjligheten att testköra. Kanske är också detta en väg framåt för bilbranschen generellt? Oavsett ställs stora krav på digitalisering, ny teknik och smarta marknadsföringslösningar.

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post