fbpx

Jobba agilt? Då behöver ni kanske ändra er företagskultur

Att jobba agilt innebär inte att helt sonika slänga in nya team i organisationen och tro att det ska leda till snabbare och mer lönsamma processer. Det handlar om en större omställning än så.

 

Jobba agilt? Då behöver ni kanske ändra er företagskultur – 3 tips hur

Att ställa om till ett agilt arbetssätt på teamnivå kan leda till mer effektiva processer och förbättringar, vilket är jättebra. Men att jobba agilt långsiktigt handlar inte om specifika team – utan om en förändring i hela organisationen.

Så, innan ni börjar anamma agila metoder, var införstådd med att företagskulturen på bolaget kan behöva en omfattande genomgång innan ni faktiskt kan börja skörda framgångarna.

Om ni är ett mindre marknadsteam bestående av en handfull medarbetare, är chanserna stora att ni redan naturligt jobbar agilt – speciellt om ni rör er i en innovativ miljö eller är en start-up. I det fallet är steget ofta inte långt mot ett ännu mer agilt arbetssätt, till exempel genom Scrum, Kanban eller Scrumban.

Men, är ni en större organisation som har jobbat i vattenfall under många års tid, med silos och hierarkier, är det den kulturella beredskapen som är nyckeln för att nya, agila marknadsföringsstrategier över huvudtaget ska bli framgångsrika.

Läs mer Det är skönt att ha det bästa teamet

#1. Bygg upplyftande team

Företag lägger ofta ner energi på att sätta samman nya team för att snabbt kunna påstå att bolaget är ”agilt”. Men bara för att du är medlem i ett litet och tajt marknadsteam, betyder det inte att du är en agil marknadsförare. Vad som faktiskt gör det agilt, är att alla i teamet är berättigade att ta egna beslut, göra förändringar, göra lärdomar och anpassa sig utan att någon utomstående lägger sig i.

För många stora bolag känns antagligen det ovanstående scenariot lite skrämmande – men vad som borde vara ännu mer skrämmande är att anställa kompetenta personer och inte ge dem utrymme att skapa eller förändra. För att kunna bygga ett uppflyftande team, måste organisationen kunna lita på att medarbetarna är kapabla och kunniga inom sin gren.

Detta innebär givetvis inte att det inte finns några gränser, eller att ett agilt team är fria att göra precis vad de känner för. Ett agilt marknadsföringsteam har en samsyn på hur de ska nå sitt mål, och en roadmap för hur de ska ta sig dit. Men det faktiska genomförandet och hur de jobbar tillsammans är upp till dem – så länge de når målet.

#2. Skapa generella roller

Att jobba agilt med marknadsföring innebär att lösa de högst prioriterade arbetsuppgifterna som ett team, istället för att individuellt släcka bränder.

När företag håller sig till traditionella, stringenta titlar och roller, resulterar det ofta i att de anställda är rädda att trampa någon på tårna och råka kliva in på en kollegas ”territorium”. Tyvärr leder sådana roller ofta till att fokus hamnar på resursutnyttjande istället för på värde.

Så, för att sätta ihop framgångsrika team för agilt marknadsföringsarbete, behöver rollerna vara mer generella. Självklart har alla sin expertis, men bara för att en person har titeln ”grafisk designer” innebär inte det att andra i teamet är hindrade att komma med feedback, tips och råd inom hens område. Detta innebär att du som en del av teamet har en primär färdighet, men också två andra kunskapsområden där du kan vara behjälplig för att teamet ska nå målen.

Läs mer Rätt kundfokus kräver rätt investering

#3. Gör er av med tröga processer

En organisation måste titta på hur arbetsflöden ser ut, från idé till leverans, för att förstå var flaskhalsar uppstår. För att agila arbetssätt ska fungera, måste tidsödslande processer minimeras. Ni kan tjäna mycket på att dra ner på onödig dokumentation och godkännanden, och istället göra teamet mer självstyrande och med egen auktoritet.

Sjävklart ska ni jobba agilt! Men, se bara till att er företagskultur lämpar sig för självstyrande team, mer generella roller och är redo att tänka om när det kommer till era befintliga arbetsprocesser – som ofta kostar mer än vad de smakar.

På Customersonly är vi övertygade om att agila, snabbfotade team består av så kallade “cross-agency teams”, det vill säga team med experter från olika byråer eller bestående av enskilda frilansande konsulter.

Läs mer om vår modell och hur vi kan hjälpa ditt företag att anamma ett mer agilt arbetssätt här! 

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post