fbpx

MarTech 2020 – så bygger du ett marknadsteam i världsklass

Den 23 januari bjöd vi på Customersonly, tillsammans med Adobe, in Sveriges marknadsföringselit för ett exklusivt halvdagsseminarium på Fotografiska museet i Stockholm. På plats fanns närmare hundratalet marknadschefer från ledande varumärken.

MarTech 2020 – så bygger du ett marknadsteam i världsklass

För att lyckas med den moderna högteknologiska marknadsföringen måste vi fokusera på människan. Under förmiddagen fick vi ta del av olika insikter i hur vi kan förbättra våra marknadsteam genom nya sätt att tänka och jobba. Vi fick även med oss flera användbara verktyg för att lyckas.

Frukostmingel på MarTech 2020.

 

Frukostmingel på MarTech 2020.

Bygg ett team i världsklass

Vi på Customersonly delade med oss av vår metodik hur man steg-för-steg bygger ett marknadsteam i världsklass. Vägen framåt mot ett bättre, snabbare och billigare team sammanfattades i dessa punkter:

#1. Utvärdera ditt team

Genom att utvärdera resultaten för en marknadsfunktion tillsammans med individuella förmågor/prestationer skapar vi en tydligt utvecklingsplan för teamet.

#2. Sätt tydliga, gemensamma mål

Ofta följer mål och uppföljning ett silotänkade. För att bryta ned barriärer tar vi fram gemensamma KPI:er för hela teamet.

#3. Utveckla ett modernt ledarskap

Det moderna marknadsteamet är ETT team med interna och externa resurser. Teamet kräver ett gemensamt och tydligt ledarskap tvärs över alla organisationsgränser.

#4. Arbeta agilt och datadrivet

Vi visade exempel på hur man genom moderna kommunikations- och projektverktyg kan öka hastigheten i både analys och genomförande.

#5. Ha en flexibel arbetsstyrka

Ny teknik och nya kundbeteenden kräver ny kompetens. Vi visar hur man, genom att använda plattformar som Customersonly.com, snabbt kan hitta rätt kompetens.

Dessutom pratade vi om detta:

Elefanten i rummet

När vi svenskar går till jobbet ligger kundfokus på plats 35. Detta enligt Sverigestudien. Det måste förändras. Annars ekar kundresor, kund- och användarupplevelser tomma och icke trovärdiga. Vi måste bygga motivation genom kundfokus.

Customersonlys vVD Kajsa Ericson.

 

Snart blir det enklare att välja teknik.

Vi gav även deltagarna en förhandstitt på vår kommande MarTech-modul, där vi genom att samla tusentals programvaror gör det otroligt mycket enklare att välja rätt verktyg inom MarTech. Dessutom med hjälp av användarrecensioner och jämförande av funktioner. Modulen lanseras snart här på customersonly.com

Customersonlys VD Christer Soelberg.

 

”Delightful experiences”, ”Transparency by Default” och ”Varför” vs. ”Hur”

Våra talare för dagen var Jo O’connor, principal solutions consultant på Adobe med lång erfarenhet av MarTech; futuristen och entreprenören Gustaf Josefsson Tadaa – en frisk fläkt i den digitala djungeln; och sist ut före detta yrkesmilitären Petra Malm – Sveriges första kvinnliga elitsoldat som under tio års tid levde under hemlig identitet i Afghanistan och arbetade för SOG: ”Speciella Operationsgruppen”.

Jo O’Connor delade med sig av kundinsikter och statistik på hur åtta av tio kunder är trogna ett företag som ger deras användare en ”delightful experience”. Utmaningen är att detta kan betyda många olika saker beroende på vad kunden vill ha i just den stunden – till exempel att vistas så kort tid som möjligt på kundens hemsida.

Gustaf Josefsson Tadaa pratade om vikten av transparens i en organisation, och hur företagsledare bör jobba enligt ”Transparency by default”, det vill säga att alla medarbetare ska få ta del av precis all kommunikation som sker förutsatt att den inte är hemlig. Alltså. Skippa exkluderande mailslingor och satsa på öppna kanaler som exempelvis Slack eller Microsoft Teams.

Gustaf Josefsson Tadaa.

 

Petra Malm tog oss tillbaka till en händelse i ett 40-gradigt Afghanistan 2011, där hon tillsammans med ett team på cirka hundra man lyckades gripa ”bombmakaren Rashid”. Gripandet var framgångsrikt, men hur kom det sig att teamet lyckades med sitt uppdrag? Vi fick lyssna till Petras bild av hur ett framgångsrikt team fungerar, och att teamets ”varför” och ”hur” påverkar resultatet.

Petra Malm.

 

Insiktsfull paneldebatt

Vår förmiddag avslutades med en paneldebatt där några av Sveriges mest erfarna marknadsförare deltog: Didrik Fjeldstad, Gunilla Asker och Stina Liljekvist, samt föreläsaren och entreprenören Gustaf Josefsson Tadaa. Några av de frågeställningar och svar som diskuterades var:

· MarTech’s law: Teknikens snabba utveckling i förhållande till organisationerna som släpar efter. Hur minskar vi gapet?

Stina: ”Det är lite knäckfrågan för oss alla: att kunna hålla tempo i både den tekniska utvecklingen, men också hur vi utvecklas inom bolaget. Man kan inte förlita sig på en tekniskt kunnig person, utan det handlar om en förflyttning inom hela bolag. Man kan kompensera för dålig teknik med bra människor, men inte tvärtom. Strävan blir då att få till ett läge där vi både har riktigt bra människor och teknik som vi kan nyttja”.

Didrik: ”Det här en av de utmaningar som vi står inför, tekniken går snabbare – det vet vi ju. Men om vi inte utvecklar människor, talanger och kompetenser så kan vi inte utveckla bolaget.”

”Något jag tycker vi borde prata mer om är hur vi sätter en operationell modell som är driven av utveckling. Bra människor med vilja och passion och som vill göra skillnad finns överallt, men hur sätter vi en modell som gör att vi har kundfokus, snabbhet och är på bollen varje dag? Det här har varit det svåraste i mina tidigare roller, men också det som har haft störst effekt”.

· Enligt Sverigestudien ligger kundfokus på 35:e plats bland de värderingar vi tar med oss till jobbet. Hur förändrar vi detta?

Gunilla: ”Blicken på kunden är det som oftast är gemensamt för alla oavsett om man jobbar i silos eller agilt.”

”Om vi till exempel tar skiftet från papperstidning till digitalt: det hade inte gått att bara ‘hoppa’ dit, utan det gäller att ta varje kund i handen och ge kunden vad den vill i ha, i den takt den vill ha det. Och, vi behöver vara lite schysta mot varandra när vi jobbar med det här, och ta varandra i armkrok och våga gå utanför vår egen lilla ruta för att lösa det tillsammans”.

Didrik: ”Det vi ska mäta är egentligen två saker: hur gör vi något bra för varumärket eller affären, och hur ger vi kunden vad den vill ha”.

· Hur ser framtidens marknadsorganisation ut?

Stina: ”Det handlar ju någonstans om hur du skapar det bästa teamet, oavsett om du är anställd, sitter på en inhousebyrå eller vad det kan vara. Hur gör vi för att vässa vår egen gruppering och har ett synsätt som tillåter att man vrider i det löpande? Man vet inte hur det kommer att se ut om ett år, så det gäller att ha en nykter syn på det och ställa sig utanför.”

”En bra poäng som lyftes tidigare idag är att man behöver vara lojal till sitt uppdrag, och då tror jag man får ett annat förhållningssätt till sin roll. Det är viktigt att ha en klok strategisk riktning, men också att toppa upp det med kreativitet. Och det är inte givet att det alltid behöver vara i huset, för då tror jag man missar ett utanför-perspektiv. Jag tror på en bra mix, men att inte låsa sig i konstellationer för länge”.

Gustaf: ”Att klassificera olika avdelningar som ‘det här är marknad’ och ‘det här är IT’ blir mindre och mindre meningsfullt. Vi kommer istället att ha team som är mer dynamiska med inhouse, individuella konsulter och agencys, och så jobbar vi i team som hela tiden förändras. Samtidigt så jobbar vi mer agilt – vi experimenterar oss fram till kunskap.”

”Allt är så föränderligt att vi har ingen aning om vad vi ska syssla med. Därför behöver vi accelerera vårt lärande. Det i sin tur leder till något som knyter an lite till första frågan, nämligen personlig utveckling. Att hela tiden ha dessa föränderliga team som hela tiden ska utvecklas och lära sig att misslyckas, krävs en helt annat självmedvetenhet och självkännedom om man ska klara av att leva i en sådan dynamisk och osäker organisation”.

Moderator Jessica Borgudd, Adobe, tillsammans med paneldeltagarna Gustaf Josefsson Tadaa, Didrik Fjeldstad, Stina Liljekvist och Gunilla Asker .

 

 

  • Share this post