fbpx

Maxa din MarTech – från köp till implementering

Det är enklare att köpa än att hantera, när det kommer till marknadsföringsteknologi. Det är lätt att hamna i facket där din investering är en större förlust ekonomiskt än den faktiska vinningen av verktyget.

 

Maxa din MarTech – från köp till implementering

När det är dags att köpa MarTech, gäller det att ha gjort sin research och dokumentation ordentligt, så att fokus kan ligga på implementering och användning för att företagets mål ska nås.

Så, hur gör ni det enklast? Följ dessa punkter – från inköp till implementation – för att få ut det mesta av ert nya MarTech-verktyg:

Läs mer Många marknadsförare saknar kunskap kring marketing automation

#1. Synkad organisation

När ett nytt verktyg köps in, behöver det ofta ske en del intern utbildning och ändringar i rutiner. Hur funkar inköpet med er befintliga roadmap och viktiga datum? Se till så att ni kan frigöra tid – det är onödigt att betala för ett verktyg som ni inte kan börja använda direkt.

#2. Vem är ägare?

När det kommer till nya verktyg och tjänster, är det viktigt att någon internt får i uppdrag att ”äga” verktyget. Någon som har överblick, talar om för andra när verktyget kan komma till nytta, och kontinuerligt adderar värde till verktyget för de anställda.

#3. Integration

De flesta MarTech-verktyg fungerar inte helt självständigt, utan behöver integreras med andra flöden eller system. Det kan till exempel fungera som ett ankare, eller ett verktyg som boostar ett ankares prestation. Innan ni köper ett verktyg – ta i beaktning hur väl det kommer att fungera med befintliga lösningar. Kanske kan ni köpa delar av verktyget, eller kommer ni att behöva utveckla en intern lösning?

#4. Expertkompetens

Har du någon anställd som faktiskt är expert på användning av verktyget? Om inte, är du villig att utbilda henne eller honom? Eller kanske ska du helt enkelt plocka in en ny person som redan besitter kunskaperna? Tänk så här: om någon anställd lärs upp internt utan konsultation från en riktig expert, kan ni riskera att få problem vid uppdateringar, integration och liknande.

#5. Behovsanalys

Ett visst verktyg kan erbjuda fantastiska funktioner, men kommer ni att använda alla? Om inte, försök att förhandla så att ni bara betalar för de delar ni har användning av.

Läs mer Rätt kundfokus kräver rätt investering

#6. Benchmarking

Ett verktyg kan tyckas möta era behov, men var inte för snabb med ett köp. Kanske finns det konkurrerande verktyg som är minst lika passande, eller kanske till och med bättre?

#7. Kommunicera med IT

Oavsett hur stort bolag ni är, är det bra att ta köpet ett varv med en IT-kunnig person. Både för att säkerställa att verktygen kommer att fungera bra med era system, men också för att de förmodligen kommer att behöva lägga ner tid på implementering av verktyget. För att undvika duster och eventuellt motstånd internt – ta ett möte med IT-gurun på bolaget.

#8. Värde

Du får vad du betalar för. Ett verktyg må kosta mindre än ett annat, men har det samma slags support eller uppdateras kontinuerligt i takt med utvecklingen? En billigare lösning kan fungera bra som en introduktion eller under en testperiod, men inte i längden.

Många av dessa punkter kan tyckas vara enkla och falla under kategorin ”sunt förnuft”, men det är inte alltid idealet är detsamma som verkligheten. Hur kompetent och professionell du än må vara, kan press och skiftande prioriteringar rasera även de bästa av intentioner. Att ta er tid och undvika ”random acts of MarTech” kan spara tid både hos organisationen och individer, men även huvudvärk och pengar.

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post