fbpx

Ny rapport om marknadsföringens accelererande förändring

Ny rapport om marknadsföringens accelererande förändring

 

Marknadsföringen har alltid befunnit sig i förändring, men under de senaste åren har detta accelererat. Så har även rollen som marknadschef liksom hela marknadsorganisationer. En rapport av MediaSense pekar på just detta.

I rapporten medverkar 200 företag, bland annat några av världens ledade varumärken som exempelvis McDonalds, Kellogg´s, ebay, Unilever och P&G. 66 procent av varumärkena hävdar att de aktivt arbetar på att omorganisera sin interna marknadsföringsmodell. 61 procent planerar också att göra en förändring i sin byråmodell – de vill jobba snabbare och mer agilt. Vi håller förstås med eftersom modellen med cross-agency teams är vad vi anser vara den bästa konstellationen när det gäller ett modernt marknadsföringsteam.

Varumärken och byråer blir mer lika

Just nu har in-house ett stort momentum. Men vad betyder detta för byråerna?
Rapporten visar att så kallad ”T-formad talang” ligger högt upp på både varumärkenas och byråernas listor över viktiga rekryteringar. I inhouse-teamen jobbar i större grad de talanger som vanligtvis finns hos byråerna och marknadsavdelningarna har börjat plocka in roller som performance marketing-specialister och dataanalytiker för att få mer av strategi och planering internt.

Läs mer Fem steg som gör ditt marknadsteam mer effektivt (eng)

Fyller luckorna med specialister

Konsekvensen blir att byråerna får en mer exekverande roll och därmed behöver fylla de luckor hos varumärket där specialtjänster saknas. Återigen visar också detta att implementeringen av ett team från olika byråer, där exempelvis dataspecialister blandas med kommunikatörer och kreatörer, är högst relevant för både varumärken och byråer.

Från fullservice till nisch

Många varumärken funderar också på vilken typ av byrå de ska arbeta med. Rapporten visar att varumärken är mindre benägna att anlita ett fåtal fullservice-byråer. Istället finns en större efterfrågan på nischbyråer – också som ett komplement till satsningen på inhouse.

Läs mer Hemligheten bakom högpresterande team (eng)

Teknik äger

För att byråer ska kunna behålla sin lönsamhet, menar rapporten att de behöver agera mer som teknikföretag. Att blanda människor med automatisering och teknik för att dels konkurrera med insourcing-trenden, dels hålla jämna steg med och konkurrera med liknande företag.

Läs mer  Rapport visar: bättre business med ett bättre team (eng)

Stärka teknikkompetensen

Byråer måste steppa upp när det gäller tekniken genom att ha människor med rätt kompetenser till hands. Om dessa färdigheter inte behövs till 100 procent, finns dock ingen anledning att anställa. Genom att istället anlita konsulter kan byrån fortsätta med fokus på kreativitet och produktion, och lämna teknikdelarna till specialiserade konsulter. Läs mer om hur Customersonly kan hjälpa dig med det.

Svårigheten med data

I rapporten håller 46 procent med om att samtidigt som de har tillgång till mer data så vet de mindre om hur deras media presterar. Under lång tid har mätning varit ett enormt problem i branschen, vilket har lett till att varumärken gör dåliga mediainvesteringar. Det som behövs är ett standardiserat sätt att mäta kvalitet, effekt och resultat.

  • Share this post