fbpx

Så lyckas du med marknadsföringen 2020

Ett decennium börjar lida mot sitt slut. Förhoppningarna inför 2020-talet är stora, inte minst när det kommer till den tekniska utvecklingen av modern marknadsföring, som redan går på högvarv. Vi listar du hur du ska anpassa din marknadsföring för 2020.

 

Så lyckas du med marknadsföringen 2020

Det är hög tid att titta lite på hur marknadsföringen 2020 kommer att se ut. Vissa (eller många) av dessa punkter har du säkert redan börjat implementera. Andra lyser kanske fortfarande med sin frånvaro, vilket egentligen bara betyder en sak: det är dags att räkna in i det kommande marknadsföringsåret.

 

1. Utveckla ditt marknadsteam

Det primära 2020 måste vara att skapa ett bättre team som fullt ut kan använda och tillämpa ny teknik. Tekniken utvecklas exponentiellt samtidigt som organisationer utvecklas betydligt långsammare (MarTech’s Law). Därför är marknadschefens viktigaste investering att skapa det optimala marknadsteamet med kompetenser anpassade till teknikutvecklingen vilket i sin tur leder till att man kan dra full nytta av MarTech.

 

2. Datadriven och agil marknadsföring

För att dra full nytta av marknadsföringstekniken och en ny organisation behöver teamet också jobba på ett nytt sätt. Att arbeta agilt innebär att jobba i mindre team, i korta, snabba feedback-loopar istället för i den traditionella vattenfallsmodellen. Därmed minimeras risken att projektet far iväg åt fel håll samtidigt som alla i teamet blir viktiga nyckelspelare i att leverera resultat.

Läs merUndersökningar visar: bästa teamet ger bäst ROI

 

3. Datakvalitet – fortfarande

Även om webbaserat innehåll fortfarande är huvudfokus för många organisationer inom dataanalys och big data är det senaste att hämta värdefull information från mobila enheter. Det ger inte bara möjligheten att analysera beteendedata (som klick och sök), utan också att lagra och analysera platsbaserad data (GPS-data) vilket ger en hel radda nya möjligheter – från transport till stadsdesign och hälsovård. Samtidigt ökar nya enheter datagenereringen som aldrig förr. Sakernas Internet (IoT), termostater, bärbara prylar och till och med kylskåp genererar zettabyte av data varje dag.

Vi har aldrig översköljts med så mycket data som nu men för att vara användbar måste den hålla en hög kvalitet. Generellt sett har data hög kvalitet när den uppfyller användarkraven hos kunder, beslutsfattare, applikationer och processer. Här är fem huvudkriterier som används för att mäta datakvalitet:

– Noggrannhet: den måste vara korrekt för den information som avses.
– Relevans: uppgifterna ska uppfylla kraven för den avsedda användningen.
– Fullständighet: den får inte ha saknade värden eller poster.
– Aktualitet: uppgifterna ska vara uppdaterade.
– Konsekvens: uppgifterna ska kunna korskontrolleras med samma resultat.

 

4. Customer experiences

Automatisering, personalisering, AR och AI – vägarna till bättre kundupplevelser är många.

Att personalisering har varit en minst sagt het potatis den senaste tiden har väl inte undgått någon. En hatälskad strategi som tycks bidra till något av ett moment 22: vi kan inte längre inte personalisera marknadsföringen. Samtidigt menar en ny rapport från Gartner  att hela 80 procent av marknadscheferna kommer överge personaliserad marknadsföring till år 2025, med anledning av för låg ROI och de risker som kommer med att hantera kunddata.

Hur ett varumärke väljer att göra hänger givetvis också ihop med företagets datainsamling (se ovan). Har ni satsat mycket tid och pengar på insamling av data? Då är det pengarna i sjön att inte analysera korrekt och lägga upp en strategi för användningen – oavsett hur hårt ni därefter väljer att skruva personaliseringen.

I takt med att Alexa från Amazon, Google Home och motsvarande ”smarta högtalare” har flyttat in i stugorna har också den röststyrda sökningen hittat hem. Även här gäller det att optimera för den här typen av sökningar. I Sverige har vi fortfarande precis börjat bekanta oss med att kunna prata med vår inredning. Samtidigt dröjer nog inte länge förrän vi kommer att tycka att det känns krångligt att skriva in en fråga på google när vi istället kan vi prata rätt ut i luften och få svar innan mobilen ens har hunnit öppna webbläsaren. Teknologi som gör att besökaren kan göra köp direkt från röststyrningen har även börjat dyka upp på marknaden, och de ”smarta högtalarna” kommer med all säkerhet att snart bli en vanlig företeelse i många svenska hem.

AR, Augmented Reality, har hittills varit en relativt blygsam företeelse i Sverige (Pokémon Go står antagligen för det största genomslaget), men nu börjar allt fler stora varumärken använda sig av AR i försäljnings- och marknadsföringssyfte. Ikea har exempelvis lanserat ett AR-verktyg där du som kund kan se hur deras möbler kan se ut hemma i ditt eget vardagsrum. Flera stora smink- och skönhetsmärken, glasögontillverkare och liknande, erbjuder numera också ofta en möjlighet för kunden att testa produkterna på sitt eget ansikte framför skärmen. Hittills har VR (virtual reality) fått ett större genomslag bland gemene man, men inför 2020 räknar man med att AR kommer att börja dominera.

AI är inte längre framtiden utan i allra högsta grad något vi är i kontakt med dagligen, ibland helt omedvetet. ”Robotarna” som ligger bakom tekniken är självklart inte synliga, men de finns trots allt mitt i bland oss. I Gartners rapport förutspås att så kallad ”artificial emotions intelligence”, det vill säga AI som kan läsa av känslor, kommer att användas i mer än hälften av de annonser vi ser år 2024.

 

5. Innehållsmarknadsföring

Att bryta igenom bruset är svårt. Dessutom har konsumenterna blivit mycket mer kunniga och krävande. Som varumärke är det därför nödvändigt att existera i de digitala kanalerna – för att prata med och engagera befintliga såväl som nya kunder. Innehållsmarknadsföring bör i sin bästa form ge värdefull information till konsumenten. Konsumenten tycker att hen får något av värde och varumärkeslojaliteten- och kännedomen ökar.

Text, illustrationer, bild, film, korta artiklar, lång storytelling – eftersom olika innehållsformat och publiceringskanaler kan användas är det också ett utmärkt sätt att fånga uppmärksamhet från olika grupper. Målet kan exempelvis vara att etablera varumärket som en expert och därmed få kunderna att köpa från dig när de är redo. Trovärdighet och relevans är av största vikt liksom att ta dina potentiella kunder på största allvar. Innehållsmarknadsföring är inte en kanal eller en plattform utan ett sätt att marknadsföra. Det är dialog och inte monolog. Rätt utförd stärker den relationerna och ökar försäljningen med hjälp av relevant innehåll.

Läs merIn-housing lever inte upp till förväntningarna

 

6. Kreativitet

Data och teknik i all ära, men utan en god idé står sig tekniken slätt. Dessutom är den nödvändigt för att sticka ut och bryta igenom det berömda bruset. För en marknadsförare är det viktigt att hålla sig uppdaterad om den senaste tekniken och förstå effekten och omfattningen av digital kommunikation. Men oavsett hur mycket du presterar digitalt – utan en bra idé kollapsar din kampanj. Det blir ingen effekt trots en massiv budget för medieinvesteringar. Samtidigt visar exempel att det inte behöver finnas något direkt samband mellan pris och prestanda. När P&G rullade ut sin nya byråmodell ”People First” med experter från flera olika byråer, var en del av syftet att komma närmare slutkonsument liksom att göra besparingar. Resultatet: samtidigt som den nya byråmodellen genererade ett bättre affärsresultat ökade kreativiteten. Med en mer flexibel organisation öppnas möjligheten att öka utrymmet för fler kreatörer som kan stärka varumärket och öka företagets tillväxt.

 

7. Ny teknik mäter effekt och affärsresultat

Tiden då en bra kampanj mättes i magkänsla är förbi. När effekten av innehållet kan mätas och analyseras ändras följaktligen utvärderingen. Maskininlärning används redan för att identifiera beteendemönster. Nästa steg är att använda den kunskapen i kreativ produktion. Marknadsföraren måste snabbt avgöra hur konsumenter interagerar med innehållet och sedan tillämpa insikten direkt. Varje interaktion är en möjlighet att skapa en relation med en kund som i slutändan pekar kunden ett steg närmare ett köp. Hur kunderna uppfattar ditt varumärke och huruvida de vill spendera sina pengar hos dig avgörs av hur bra du lyckas med kundupplevelsen. Konsekvent och innovativ CX (kundupplevelse) har en absolut inverkan på affärsresultaten eftersom det gör att kunderna kommer tillbaka. En bra kundupplevelse gör människor glada samtidigt som den ger affärsresultat.

 

 

Alltså. Prioritera din organisationsutveckling

Tänk vad bra om det gick att implementera ovanstående och så var allt klappat och klart. Så enkelt är det tyvärr inte. För att lyckas 2020 måste målen för marknadsföringen vara i linje med företagets övergripande mål.

Genom en kombination av datainsamling, modern teknik, förbättrade kundrelationer, och högkvalitativt content, förbättras närvaron online. Men allt detta måste vara en del av den underliggande strategin som påverkar varje avdelning och anställd i företaget, inte bara marknadsavdelningen.

Samtidigt. Om du vet VAD du vill uppnå, men är osäker på HUR kan det vara bra att ta in extern hjälp som kan titta på din organisation med nya, friska ögon. På Customersonly finns den seniora strategiska rådgivning som krävs för att komma igång.

 

Kontakta oss genom att fylla i formuläret här nedan så hör vi av oss!

  • Share this post