fbpx

Så når du fram till din publik inom 8 sekunder

Det har aldrig varit så svårt att nå ut till en publik som nu. Med ett uppmärksamhetsspann på några sekunder hos användarna, är det inte konstigt att du känner dig frustrerad över att dina annonser inte når effekten du önskar (lugn, du är inte ensam).

 

Så når du fram till din publik inom 8 sekunder

Här är 6 st tips på enkla strategier för att optimera och få ut det mesta av din digitala annonsering!

#1. Tydlighet

When in doubt, använd enkla och korta (men slagkraftiga) meningar i din annons. Se det som att läsaren snabbt ska kunna förstå vad det är du försöker förmedla, utan att behöva anstränga sig för att leta reda rätt på budskapet. En mening eller mindre räcker gott och väl. Hur får du då fram din tjänst eller produkt på ett tydligt sätt, med endast en mening? Här är några punkter du kan inkludera:

  • Ett problem med en konkurrents produkt som din produkt löser.
  • En ny modell eller funktion som lanseras.
  • En stark kundrecension, en mening lång.
  • En kort fras som innehåller aktivt och uppmanande språk.
  • En härlig eller intressant bild som skapar ett ha-begär.

 

Det kräver en del övning och tester för att hitta vad som funkar bäst för dina annonser och fångar just dina kunders uppmärksamhet. Använd A/B-tester, fokusgrupper och försök att förfina din digitala approach löpande. Och – ha alltid begränsningarna och fördelarna med den plattform du jobbar i åtanke. Vilket leder oss in på nästa tips:

#2. Var medveten om vilka ”best practices” plattformen har

Varje digital plattform har sina egna regler, och då syftar vi inte på de som står i användarvillkoren. Det finns en hel del oskrivna regler för de olika sociala plattformarna som är nödvändiga att känna till.

Annonserar du på exempelvis LinkedIn, Facebook eller Instagram, behöver du vara medveten om att det som funkar på en av plattformarna, antagligen inte fungerar lika bra på en annan plattform. Får dina annonser inte tillräckligt med engagemang? Se över hur du kan skräddarsy dem för att platsa bättre på respektive plattform. Sociala medier uppdateras även ofta med nya funktioner och algoritmer, som också är bra att ha koll på vid SoMe-annonsering.

Några av de ”best practices” du bör ha koll på är exempelvis att formatet för annonsen är korrekt för den angivna plattformen, att du inte duplicerar för mycket av innehållet (det blir då nedprioriterat av Google och du risker att tappa sökordstrafik), att bilderna du delar är högupplösta och att du har rättigheter till dem. Se det genom användarnas glasögon; Vad tror du att de skulle uppskatta att se i sitt flöde?

Läs mer Vad är egentligen content marketing?

#3. Tryck inte ut video-annonser i olämplig kontext

Videoannonsering kan vara ett väldigt effektivt sätt att fånga publikens uppmärksamhet snabbt, men för att lyckas behöver det vara i rätt kontext. Så vad är då en olämplig kontext?

Något av det sämsta du kan göra i videoväg är placera en video med autoplay på en webbsidas förstasida, av flera anledningar. Det ena är att det ofta leder till att sidan laddar långsammare – och finns det något som gör att en användare tappar tålamodet snabbt är det just trögladdade sidor. Den andra anledningen är att det helt enkelt kan uppfattas som ett störningsmoment för besökaren. För många ligger det längre bort att rikta uppmärksamheten och se färdigt en hel video än det är att läsa några stycken med text. Så, ska du ha en video på din startsida, tänk över om den faktiskt förbättrar ditt budskap.

Och, det kanske knappt behöver nämnas, men håll videon kort! Några sekunder kan räcka. Vill du göra en längre mer djupgående video är det helt okej, men den ska i så fall nås på besökarens eget initiativ och fylla en funktion som inte en kort video kan.

Läs mer Användarupplevelsen är det nya varumärket

#4. Dela upp och få ut mer

Med dagens digitala otålighet, passar det bra att dela upp det du skickar ut i cyberspace i mindre delar. Har du en superbra och informativ video eller en artikel som är lång och involverande – överväg att dela upp dem i flera delar. Det här resulterar i flera saker:

  • Det tillåter dig att jobba med segment och på så sätt få större chans att träffa rätt.
  • Det gör ditt innehåll mer läs- och tittarvänligt (som nämns ovan: short is king).
  • Du maximerar användningen av ditt redan producerade innehåll – från att bestå av en enda post, till att kunna täcka exempelvis en hel vecka av publiceringar.

 

Gör samma sak även på mikronivå, till exempel inuti en artikel. Håll styckena korta och bryt upp med listor. Håll det kort, relevant och om du kan – roligt!

#5. Personaliserade annonser

Idag ser konsumenter tusentals annonser per dag, så hur kan du sticka ut? Personaliserade annonser är ett effektivt sätt att fånga uppmärksamheten på.

Många av dagens annonsplattformar erbjuder idag någon typ av lösning för personaliserade annonser.

Men, gå inte för långt! Personliga annonser kan ibland vara på gränsen till obekväma för vissa användare. Tänk på hur annonsen tas emot av användaren, och fråga dig själv om du hade känt dig bekväm med att se en liknande annons.

Läs mer Därför blir personaliserad marknadsföring allt viktigare

#6. Visuella och interaktiva element

Om du på något sätt kan fånga upp användaren via ett visuellt intressant uttryck, eller via en interaktiv funktion, är det definitivt ett lyckat koncept. ”Gamification”, det vill säga att göra en spelliknande funktion, är också ett sätt för att få användare att stanna längre på din sida. Idag erbjuder till exempel många glasögontillverkare besökare att testa olika modeller digitalt hemma framför skärmen – en kul tjänst men som också underlättar för köparen.

Låter det intressant? Vill du veta mer om hur Customersonly kan hjälpa just dig och ditt företag? Kontakta oss via formuläret, mejla eller ring enligt nedan.

Kontakta mig – jag vill veta mer!

  • Share this post