fbpx

Småföretagare – så kommer du igång med din marknadsföring

Den digitala marknadsföringen har gjort det möjligt för små företag att nå ut med sitt budskap på ett enklare, billigare och mer effektivt sätt.

Småföretagare – så kommer du igång med din marknadsföring

Före internet var du tvungen att lägga gigantiska pengar på exempelvis tv-reklam eller tidningsannonser för att bygga ditt varumärke. Där gör digitaliseringen det möjligt för också mindre aktörer att med små medel växa sig riktigt stora.

Ett ”klockrent” exempel: Med 200 000 på fickan grundade Filip Tysander klockföretaget Daniel Wellington. Tack vare smart influencer-marknadsföring omsatte bolaget fyra år senare 1,5 miljard kronor.

Läs mer Fem områden där du som småföretagare bör använda en marknadskonsult

För det lilla företaget kan marknadsföring består av en mängd olika strategier för att kommunicera och övertyga dina kunder. De kan inkludera betald reklam, evenemang och event, PR-kampanjer, onlinetrafik, sociala medier, e-postkampanjer och så vidare.

Läs mer Nu kan alla småföretagare få en professionell marknadskonsult – läs mer och ladda ner vår informativa guide

Varje marknadsaktivitet når en viss typ av kund och ett visst antal individer. Därför behöver varje företag en blandning av verktyg för att skapa en effektiv marknadsföringsstrategi – ditt företags marknadsföringsmix. En effektiv mix ska leda till tillväxt:

 • Fler kunder.
 • Kunden köper fler produkter.
 • Kunden köper dyrare produkter.
 • Kunden köper produkter som är mer lönsamma för dig.

 

Varje alternativ ökar dina intäkter och din vinst. De sista tre beror dock alla på den första. Innan du kan övertyga kunderna att ändra sina köpmönster måste du först få dem att komma till dig.

Bara en liten del av den potentiella målgruppen kommer att förvandlas till kunder. Effektiv marknadsföring måste därför kommunicera direkt till den primära målgruppens behov. Annars slösar du tid, pengar och andra resurser på att försöka locka till dig kunder som ändå aldrig kommer att bli dina.

Demografin på din målgrupp påverkar alla de val du måste göra i din marknadsföring. Genom att förstå dina tilltänkta kunder blir det enklare att fatta följande beslut:

 • Vilket slags språk ska du använda i dina annonser? Hur ska du tilltala målgruppen?
 • Vilka medieplattformar ska du använda för din marknadsföring?
 • Vilka sökord behöver du för att optimera för sökmotorer?
 • Finns det andra företag eller organisationer som du kan samarbeta med?
 • Finns det sponsringssammanhang där du kan skapa uppmärksamhet och få goodwill?
 • Ska du ha kampanjer eller rabatter?
 • Hur ska du interagera med kunderna för att sälja och distribuera dina produkter? Online, offline – eller båda? Behövs en hemsida, en e-handel, något mer?

 

Om det är svårt att svara på någon av frågorna kanske du behöver göra en marknadsundersökning som bättre hjälper dig att förstå din primära målgrupp.

När du vet vilka som ingår i din primära målgrupp måste du presentera dem för din USP (unique selling point), det vill säga det oemotståndliga erbjudande och värde som ingen annan har och som gör att de ska köpa från just dig. USP:en är kärnan i både ditt företag och din marknadsföring. Det är det löfte du ger till dina kunder som beskriver vad du erbjuder, hur kunderna kommer att gynnas och varför de ska välja just dig.

USP:en avgörs inte enbart av dina kunder utan också av dina konkurrenter. För att övertyga kunderna om att välja dig snarare än en konkurrent måste du visa på de fördelar som enbart finns hos dig. Det kan vara sådant som tillgänglighet, pris, status eller värde.

Nu har du kärnan i din marknadsföring liksom en primär målgrupp – bara att sätta igång! Eller?

Lättare sagt än gjort kanske?

Customersonly är marknadsplatsen för marknadsförare. Vi har tillgång till alla tänkbara kompetenser, för alla steg i din marknadsförare. Vad kan du göra själv (hinner du ens göra det själv..?) och från vilket steg behöver du hjälp? Kontakta oss så lovar vi att plocka fram den bästa resursen eller det bästa teamet.

Fyll i formuläret här nedan så hörs vi snart igen!

 • Share this post