fbpx

Vad är MarTech?

Marketing technology, förkortat MarTech, är något som berör de flesta som jobbar inom marknadsföring idag.

Vad är MarTech?

Eftersom den främsta delen av all marknadsföring som numera görs är digital, har du som jobbar i branschen garanterat vana av att arbeta i och med någon typ av marknadsföringsteknologi. Detta eftersom själva grunden i att jobba i digitalt, kräver teknologi – det säger sig självt. MarTech är alltså marknadsföringsteknologi.

Google Analytics, mailutskicksprogram, verktyg för att schemalägga och optimera sociala medier, annonshanteringssystem, CRM-system, webbpubliceringsverktyg… ja, listan kan göras lång över all typ av MarTech som idag florerar och genomsyrar branschen.

Antalet aktörer har fullkomligt exploderat de senaste åren, och idag finns det tusentals lösningar på marknaden som riktar sig till digitala marknadsförare.

Läs mer The real challenges of MarTech 2019

Kartläggning med över 7000 programvaror

MarTech 5000, består av ett grafiskt landskap uppdelat i olika sektioner för olika typer av tjänster och lösningar inom marknadsföringsteknologi. Kartan ger en grov överblick över de stora aktörerna inom MarTech, och år 2019 är antalet företag som inkluderas i kartan över sju tusen stycken. Ganska otroligt, eller hur?

Läs mer Report: CX and MarTech most important in future marketing

MarTech 5000

 

Så, hur väljer du rätt teknologi till din verksamhet i denna enorma djungel?

Först och främst: vad har du för behov? Det är inte nödvändigt att spendera dyra pengar på en tekniklösning som du varken kan hantera eller som faktiskt löser dina problem.

Idag erbjuder också företag bra integrerade lösningar, så kolla om du kan koppla samman någon ny lösning med en du redan använder.

Och slutligen, tänk över om det här är en lösning du kommer kunna nyttja länge framöver, eller bara under en kortare period? Tänk på att inte binda upp dig under allt för lång tid, om inte behovet finns.

Läs mer Five markering trends to keep track of